Scutirea de impozit se acordă pentru proprietarii de locuinte care au realizat pe cheltuială proprie izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic, termo- hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului de la ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care, la parterul blocului există apartamente, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.
Dosarul pentru scutirea de impozit trebuie să conţină:
- - cererea contribuabilului (
document
Cerere privind scutirea de la plata impozitului - model 1
(16 KB)
);
- - documente care să ateste proprietatea imobilului în cauză (contract de vânzare - cumpărare, autorizaţie de construire, extras de Carte Funciară etc. din care să rezulte proprietatea şi destinaţia de locuinţă a acestuia.
- - procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii;
- - copie după certificatul energetic emis după finalizarea lucrărilor;
- - copie după contractul de lucrări/ documentele de plată- facturi, chitanţe/ declaratie pe propria raspundere privind efectuarea lucrarilor.
Scutirile la plata impozitului pe clădiri se acordă pentru clădirile reabilitate din punct de vedere energetic, conform certificatului de performantă energetică la clasele de performantă energetică A,B,C,D.
Perioadele de scutire de la plata impozitului pe clădiri se acorda în functie de clasa de performantă energetică astfel:
- - clădirile încadrate în clasa de performantă D pe o perioadă de 3 ani;
- - clădirile încadrate în clasa de performantă C pe o perioadă de 4 ani;
- - clădirile încadrate în clasa de performantă B pe o perioadă de 5 ani;
- - clădirile încadrate în clasa de performantă A pe o perioadă de 6 ani;
Reducerile la plata impozitului pe clădiri se acordă în procent de 50% pentru clădirile reabilitate din punct de vedere energetic, conform certificatului de performantă energetică la clasele de performantă energetică E,F,G. Perioadele de acordare a reducerilor de la plata impozitului pe clădiri se acorda în functie de clasa de performantă energetică astfel:
- - clădirile încadrate în clasa de performantă G pe o perioadă de 3 ani;
- - clădirile încadrate în clasa de performantă F pe o perioadă de 4 ani;
- - clădirile încadrate în clasa de performantă E pe o perioadă de 5 ani.
Proprietarul imobilului trebuie să achite integral toate obligaţiile faţă de bugetul local, calculate până la data depunerii cererii de înlesnire.
Scutirea de plată se face cu începere din data de 1 ianuarie a anului fiscal următor, pe baza unui dosar depus la Serviciul impozite si taxe locale pana la data 31 decembrie, anul fiscal in care s-au finalizat lucrările.