Primaria si consiliul local Negresti

Switch to desktop Register Login

Anunţ important privind impozitarea clădirilor

Serviciul impozite şi taxe locale informează persoanele fizice asupra modificărilor aduse de Legea 227/2015 privind Codul fiscal asupra impozitului pe clădirile deţinute, care se va calcula în funcţie de destinaţia clădirii:

- clădire rezidențială - construcție alcătuită din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii;

- clădire nerezidențială - orice clădire care nu este rezidențială;

- clădire cu destinație mixtă - clădire folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.

1. a) Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii.

b) Valoarea impozabilă a clădirii se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de art. 457, alin. 2 din Codul fiscal.

2. Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,75% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;

b) valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;

c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință. 

* În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor de la punctul 2, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor punctului 1b).

Vă invităm la sediul Primărie oraşului Negreşti, Serviciul impozite si taxe locale în vederea depunerii declaraţiilor de impunere pentru stabilirea impozitului pe clădirile nerezidenţiale/mixte.     

Vă atragem atenţia că nedepunerea declaraţiilor privind destinaţia cladirilor, dă dreptul organului fiscal la stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale, prin estimarea bazei de impunere.

Pentru informaţii suplimentare puteţi să ne contactaţi la numărul de telefon 0235457679 sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..

Pentru orice problemă legată de funcţionarea acestui site, vă rugăm să vă adresaţi Biroului de Relaţii cu Publicul la adresa: inforpnegresti@gmail.com. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului site-ului Primăriei Negreşti se va face cu acordul Primăriei sau cu menţionarea sursei. Copyright @2017-2020 Primăria Oraşului Negreşti

Top Desktop version